Få styr på moms

En virksomhed er momspligtig ved salg af momspligtige varer og ydelser. Virksomheden er forpligtet til at momsregistrere sig, hvis den samlede momspligtige aktivitet overstiger 50.000 kr. inden for en periode på 12 måneder, eller man har en forventning om, at det sker. Det kan være en fordel for nyopstartet virksomheder at lade sig momsregistrere med det samme, således at virksomheden får ret til momsfradrag på indkøbte ting.

Købsmomsen på varer, der er relateret til momspligtige aktiviteter, kan fradrages. Det er vigtigt at vide, at bliver momsen faktureret forkert, kan den ikke blive fradraget. Det gælder uanset om, beløbet er betalt af køber eller sælger. Ydermere er der en række udgifter, hvor momsen ikke kan blive fradraget.

Til højre kan du se en oversigt over de mest almindelige udgifter, hvor momsfradraget er angivet. Der er nogle udgifter, der kun er delvis fradrag på. Du skal ydermere være opmærksom på, at de anførte satser kun gælder ift. din virksomheds generelle momsfradragsprocent. Der er kun 100 % momsfradrag, hvis din virksomhed generelt har ret til fuldt momsfradrag.

Faldgruber

Her er samlet nogle af de væsentligste faldgruber.

Jf. skemaet er det kun selve hotelovernatningen, der er fuldt momsfradrag på. Hvis der er inkluderet morgenmad på hotelregningen, er det vigtigt, at hotellet udspecificere det. Ellers er fradragsretten tabt. Det er også vigtigt at være opmærksom på om, kvitteringen fra f.eks. en onlinebooking overholder fakturakravene.

Der er kun 25% momsfradrag mad på hoteller, restauranter, caféer osv. Hvorimod der ingen momsfradrag er på cateringydelser og take-away.
Der er dog 100% momsfradrag på mad ved interne og eksterne møder.

Som hovedregel er der ikke fradragsret for repræsentationsydelser. Herunder gaver. Reklameudgifter er der fuldt momsfradrag på. Dvs. udgifter, hvis formål er at opretholde eller fremme omdømme og/eller interesser. Til et reklamearrangement må man gerne servere eksempelvis pindemadder, men det må ikke have karakter af egentlig bespisning. Der er fuldt fradrag på udgifter til reklamegenstande, hvis virksomhedens navn eller logo figurerer derpå. Herudover må indkøbsprisen ikke overstige 100 kr. pr stk. eksl. Moms.

Jf. skemaet foretages et skønsmæssigt fradrag på mobiltelefoner, pc, tablet, internet mm, hvis enheden benyttes både privat og erhvervsmæssigt. SKAT godtager som regel 50% momsfradrag (anskaffelse og forbrug). For at opnå 100% fradrag må enheden kun benyttes i erhvervsmæssige sammenhæng. Her anbefales det, at indgå skriftlig aftale med medarbejderen om mobil m.fl. kun må benyttes erhvervsmæssigt. Ydermere skal pc, mobil eller lignende være faktureret til virksomheden.

Er du stadig i tvivl? Vi er behjælpelige med evt. spørgsmål. Det kan være momsangivelse, momsfrister eller noget helt tredje. Læs mere.

Udgifter0%Delvis100%
Hotelophold  x
Mad mm. På hotel, restaurant o.l. 25 % 
Mad ved interne og eksterne møder.  x
Anden mad i virksomheden (f.eks. frugtordning) undtagelse kantinenx  
Underholdningx  
Opstilling af borde osv. til arrangementer  x
Blomster, vin og øvrige gaverx  
Blomster og kunst til udsmykning af lokaler m.v.  x
Kaffe, te o.l. til personalex  
Kaffe, te o.l. til forretningsforbindelser og personale ifm. Møder  x
Reklameartikler over 100 kr. pr. stk. ekskl. Momsx  
Reklameartikler med firmanavn under 100 kr. pr. stk. eksl. Moms  x
Vareprøver og produktdemonstration  x
Sponsorgaver og bidrag (kun fradrag på reklamedelen)  x
Sportsbeklædning med logo udlånt til personale  x
Annoncer, skilte, brochurer o.l.  x
Arbejdstøj og uniformer med logo ejet af virksomheden  x
Virksomhedens civilbeklædning med logo (forbud mod privat anvendelse)  x
Medarbejdertelefon (fastnet) 50 % 
Mobiltelefoner, der ikke anvendes privat  x
Mobiltelefoner, der også anvendes privat Et skøn 
ADSL-linjer (medarbejders bopæl) Et skøn 
Hjemme pc, computer og tablets til arbejde og privat Et skøn 
Hjemme pc, computer og tablets, der ikke anvendes privat  x
Øresund (alle biltyper)  x
Storebælt, personbilerx  
Storebælt, varevogne (gule plader)  x
Personbiler, køb og driftx  
Personbiler, langtidsleasing (>6 mdr) Oplyses af udlejer / leasingselskab